Feestelijke Leonidas opening gespot door blogger ByDawn

6 november 2016

Gister was de officiële opening van Leonidas in Leeuwarden. Ik werd uitgenodigd door de Countrymanager van Leonidas, Manouschka Bouman. Ik kan je zeggen dat het een heerlijke middag was! Door de wethouder in Leeuwarden werd de winkel officieel en feestelijk geopend.

Vanuit een klein, historisch maar prachtig versierd pandje aan de Voorstreek word sinds gister de allerlekkerste chocolade verkocht. Ik zeg echt de allerlekkerste, want je proeft de traditionele bereiding van de bonbons. De omhulling van de bonbon is namelijk gemaakt van echte, pure cacaoboter, en dat proef je.

De lekkernijen die je in de bonbon vind zijn ook al zo bijzonder omdat ze uit de hele wereld komen. Het beste uit verschillende landen. De hazelnoten bijvoorbeeld komen uit Turkije, de kersen uit de Périgord in Frankrijk, de amandelen komen uit Italië en de walnoten uit Grenoble. De allerhoogste kwaliteit word gebruikt voor deze heerlijke chocolade. Dat is ook waar Leonidas voor staat, zij hanteren namelijk vier sleutelwaarden; kwaliteit, versheid, keuze en betaalbaar voor iedereen.

Leonidas is een familiebedrijf uit België. Natuurlijk denk je, België is hét land van de bonbon maar Leonidas heeft een bijzonder exotisch tintje, het is namelijk van oorsprong Grieks. De Griekse banketbakker Leonidas Kestekides was voor een tentoonstelling in Brussel waar hij viel voor een Brusselse schone en met haar trouwde.

In zijn nieuwe woonplaats Gent opende hij zijn eerste tearoom, genaamd Leonidas waar hij zijn heerlijke bonbons verkocht. Al snel volgde in Brussel een tweede vestiging.

Wat zo leuk is aan het pandje in Leeuwarden is het ‘guillotineraam’ , ze verkopen de bonbons vanuit de vensterbank, vanuit het raam. En wat daar nou zo bijzonder aan is, is dat heel vroeger de 1e vestiging van Leonidas in Brussel, ook werd verkocht vanuit het ‘guillotineraam’ . Dit heeft de familie Leonidas bedacht en later werd dit op grote schaal in retail land ook gekopieerd. Een echte succesformule!

Ik heb gister tijdens het proeven van al die lekkere bonbons ook gehoord dat alle bonbons nog altijd worden gemaakt in Brussel en vanuit daar verstuurd worden naar vestigingen zo ver als Japan, Hong Kong en zelfs Sydney. Hoe bedoel je kwaliteit waarborgen!

Een ander leuk weetje is dat wij als Nederlanders gemiddeld 3,2 kilo per jaar aan chocolade eten en in Zwitserland zelfs zo’n 11 kilo! Manouschka vertelt me dat ze bezig is met een missie, Nederland moet aan de bonbons. Hoe lekker is het om bij de koffie een lekker bonbonnetje te nemen, of bij het dessert? Ook is het een prachtig cadeau om iemand mee te verwennen. Ze heeft helemaal gelijk. Ik denk dat ik wel weet wat er dit jaar bij mij onder de kerstboom ligt!

De meest populaire bonbon van Leonidas is de ‘Manon Café’. Dit was de allereerste praline wereldwijd onthuld in witte chocolade. Ik kan je zeggen, hij is goddelijk. Ik heb gister de ijsvorm ervan geproefd, dit is een samenwerking met het IJsboerke gelanceerd. Yammie! Ik zou je nog zoveel kunnen vertellen over dit prachtige familiebedrijf met de allerlekkerste chocolade maar het beste advies wat ik je kan geven is; proef! Proef de verschillende smaken en geniet van pure ambacht.

Je vindt de Leonidas winkel op dit moment (na een verhuizing in 2018) op de hoek van de Nieuwestad – Kleine Kerkstraat in Leeuwarden.